Dobro došli na sajt o papagajima

POSETITE NAŠ NOVI SAJT NA ADRESI

WWW.ODGAJIVACNICAPAPAGAJAEDEL.COM

Uloga svetla u svetu pagaja

Објавио PR MARKETING петак, 25. септембар 2009.

                 ULOGA SVETLA U SVETU PAPAGAJA

 

 

Sunceva svetlost igra veliku ulogu u zivotu svih zivih bica.Za papagaje ona je jedan od najprimarnijih faktora spoljne sredine I kao takva je nezamenljiva u procesu rascenja I opste zivotne aktivnosti organizma.

Nedostatak sunceve svetlosti,cak I kada je ishrana raznovrsna izaziva kod papagaja prekid razmene materija,sto dovodi do rahiticnih oboljenja,usporavanja rasta,smanjenja ili potpunog prekida nosenja jaja.Svetlost ima blagotvorno dejstvo I izaziva duboke filzioloske promene.U taj slozeni proces ukljucuju se svi najvazniji unutrasnji organi,pre svih endikrini,koji proizvode slozene aktivne materije(hormone).

Svetlost stimulise protoplazmatsku aktivnos svih celija u pticijem organizmu.Posebno je znacajan uticaj svetlosti na aktivnost hipofize(centralne zlezde sa unutrasnjim lucenjem).Svetlosni factor deluje preko mreznjace,ocnog zivca I hipotalamusa na hipofizu.Hormoni prednjeg reznja hipofize uticu na polnu aktivnost I rast papagaja.Hormoni hipofize deluju pored polnih I na aktivnost ostalih endokrinih zlezda(stitne,nadbubrezne I dr.).

Pod uticajem svetlosti provitamin D se pretvara u vitamin D koji je vazan regulator kalcijuma I fosfora u pticijem organizmu.Svetlost ima I bakteriolosko svojstvo(ubija klice) I vrlo je vazan factor za vreme razmnozavanja papagaja.

Ako se mora  obezbediti vestacko svetlo pogotovo u prostorijama gde sunceva svetlost nemoze da prodre potrebno je to uraditi tako da se na metru kubnom obezbedi 5vati svetlosti,a za vreme nosenja jaja papagajima  treba obezbediti 13-15 sati svetlosti u toku dana.

Ono sto bi naglasio kod vestackog svetla je da prednost treba dati luminiscentnim sijalicama u odnosu na klasicne jer imaju niz prednosti.Kao prvo spektar boja je blizi dnevnoj setlosti,svetlosni efekti su 2.5-3 puta veci od obicnih sijalica,rok upotrebe je 3-6 puta veci ove lampe nemogu izazvati pozar u praksi se pokazalo da ove lampe deluju smirujuce na ptice I jos jedna prednost da se danas mogu naci lampe sa takvim spektrom koji je namenjen iskljucivo pticama tj.papagajima.

Prilikom formiranja volijera ili kaveza treba voditi racuna da oni u toku dana budu sto bolje osvetljeni prirodnom svetloscu.

0 коментара

Постави коментар

Papagaj Edel


Papagaj Edel
Posted by Neša

Followers

Kursna lista